Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 21:41 - ЗАПОЧНА СЕ ОКОПНА БИТКА...IIІ
Автор: orlinstefanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3226 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2010 16:09


Малко преди във в-к „Словото днес” да излезе моят отговор за нападките срещу вашия кореспондент, „Книги NWES” помести писмото ми до троицата Гранитски, Коруев, Андреев с обобщителен коментар, който заслужава вниманието на моята аудитория. (http://knigi-news.com/?in=pod&stat=5451§ion=9&cur=)
Благодарен съм на този сайт не само за високите оценки и гостоприемството, с което неизменно ме зачита, но и за високата отговорност, с която се отнася към литературните процеси в нашата татковина, за широкия поглед към събития и имена в днешното "глобално село"... По-долу можете да проследите двата текста, касаещи писмото, обявило вашия покорен слуга. за "опасен за здравето"...  
 
ОРЛИН СТЕФАНОВ ПАК МЕТНА КАМЪК В БЛАТОТО
 
 
 
Препоръчвам на съавторите Т.К. и А.А., както и на техния наставник Ив. Гр. линка от „гостоприемния за поплювковци сайт” с много интересно размишление.
" ПРОРОКЪТ ЦВЕТАН СТОЯНОВ? ИЛИ УТОПИЯТА И УТОПИСТЪТ”
Господа, освен поради факта, че вашият опонент скоро ще стане на 65 г. и има защитен докторат по филология, определянето ми като „лице-театровед”, което няма право да размишлява за литературата е скандално и в светлината на следното наблюдение от текста в КНИГИ NEWS :
- " ПРОРОКЪТ ЦВЕТАН СТОЯНОВ? ИЛИ УТОПИЯТА И УТОПИСТЪТ”

„Студията на Цв. Стоянов за Достоевски, Братя Карамазови и Победоносцев е сред шедьоврите в критическите текстове, писани от родни литературоведи. Впечатляващото е, че авторът не е с филологическо образование. Но това е така и при Тончо Жечев (добър приятел на нашия патрон), Боян Пенев (той е завършил музикознание), наскоро напусналата ни Розалия Ликова... И трите изредени имена оставят забележителни критически прочити. Наблюдения-база за други изследвания, матрица за вглъбяване в словото. Подобно чудо се случва и с този текст на Цветана.”


Повечко трябва да се мисли, господа. По вашата логика и великият Захарий Стоянов, чието име сте дали на "кораба от светлина" е трябвало да си остане пастир.

Смешно?

Ама се получават „изцепки”, от които произтичат някои отговорности. Защото е речено, казаната дума е хвърлен камък, нали…

Орлин Стефанов


Бел. ред. КНИГИ NEWS: Този текст на Орлин Стефанов, един от най-забележителните съвременни български литературоведи, за чийто текстове КНИГИ NEWS е винаги гостоприемно отворен, е част от една многозначителна полемика.

Един автор, в случая Орлин Стефанов, постави напълно логичния и морален въпрос за хонорарите от които биват лишавани системно българските автори.

Други български автори, забележете, гневно обявиха, че на българските автори – литературни критици, писатели и поети, не се полагат хонорари. Друго подобно падение историята на българския литературен живот не познава – когато писатели твърдят, че на писателите не трябва да се заплаща...

Убедени сме, че тази полемика ще намери място във всяка една история на литературния ни живот...


На снимката – Орлин Стефанов, който си позволи да постави недопустим въпрос – заплащането на труда на литераторите...
 
   
 



Право на отговор
 
  По повод „Орлин Стефанов – опасен за здравето” - в.”Словото днес”, бр. 19, 3 юни 2010, с. 2.     ТРЕВОГА ЗА ЗАБРАНИТЕЛНИЯ ПАТОС     Уважаема редакция,   Вземам отношение не за да се браня. За всекиго е ясно, че да обявиш някого: „ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО” е смехотворно и издава безсилие. Какво опасно имаше в отпечатването на „Новото чорбаджийство в литературата” в бр. 7 на „СЛОВОТО” от 2009 г.? Не съм се оплаквал от вестника, приел статията по препоръка от „Пламък”. Неизбежните съкращения и много сполучливото заглавие бяха СЪГЛАСУВАНИ, публикацията получи добър прием. Какви щети за здравето са претърпели самите „Везни” от поместването на „Символизмът на Яворов – завещанието що вечно ни тревожи” и „Театрофобията на Аристотел и проблемът за катарзиса”. Без опасения за здравето ми бе поискано съгласие за препечатка във „Везни”. Моето условие: да бъда парично възмезден. (Казва му се ХОНОРАР, крамола за доста съвременни издатели.) А пълния вариант, изпратих като възможност тезите ми, вече оценени по достойнство във „Везни” да се представят по-мотивирано. „Здравословният проблем” дойде, когато поисках обещаното. Е, дочаках го в споменатия и от писмото на Андрей Андреев и Тодор Коруев размер и само двайсетте лв. смятам за дискриминация. Спасявайки достойнството си, дарих 10 лв. на НБКМ, което съавторите премълчават. Тяхно право е да пишат каквото си искат, както е мое да ги повикам на съд за квалифицирането ми като подкрякващ поплювко, нали? Толкова за нападките от служители на Иван Гранитски. Те са писани в несъмнен „конфликт на интереси”, понеже припечелват месечните си заплати тъкмо като редактори в издателствата „Захари Стоянов” и „Гео Милев”. Тревогата ми е за ЗАБРАНИТЕЛСКИЯ ПАТОС, който бе на мода в по-други години. И съм благодарен на редакцията, не само че във време на скъпо струващи реклами подгрява интереса към скромната ми персона. Вярвам, че симптоматичният текст ще бъде последван от сериозна дискусия!                                                                                                                                                       Орлин Стефанов



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Словото от вчера, не от днес.
27.10.2010 14:06
Брех че храбри мишоци, сдружили се и прогонили лошия котарак Орлин.
цитирай
2. анонимен - душевно болен
09.01.2011 02:12
Орлин стефанов стефанов е душевно болен тип. Лекувайте го!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orlinstefanov
Категория: Изкуство
Прочетен: 723350
Постинги: 163
Коментари: 184
Гласове: 731
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031