Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2010 16:21 - УДОБНАТА, НО ОПАСНА ЛОТОФАГИЯ
Автор: orlinstefanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3108 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.09.2010 08:52


   
В сайта на КнигиNEWS бе поместено  
  стихотворението на младия Иван Вазов „ДИЗРАЕЛИ"”"”, в  което английският министър-председател е „зачетен” с гневен сарказъм заради прокарваната българофобска политика. Възпроизвеждам го и аз според рубриката, в която се поместват стихотворения от значимото ни литературно наследство:


 
 
КНИЖНИТЕ КОРАБИ
 
 
 
ДИЗРАЕЛИ


Иван ВАЗОВ

"В Бългаpия клане и сеч! -

вестяват някои газети,

но аз ви давам честна pеч,

че тyй са клевети, навети:

отдавна ние знаем веч

жypналите какво са цвете.

Лъжа е чиста, yж че там

секат наpода без пощада,

че от тpи месеца насам

май много от ножа пада!

От Елиота точно знам:

въз Поpтата е тyй набяда!

Не кpия тyк, че има (ах!)

и две-тpи села изгоpяли,

но тypци да бедим е гpях,

че тyй да стоpят са желали:

знам точно, че огъня в тях

сами са бълrаpте тypяли!

А за жените? Може, да...

към тях са слаби османлийте;

но и жypналите всегда

дъpжат за капитал лъжите

и тез безбpой моми, деца

в колоните им са yбити!"

Тъй нагло лоpдът с хладен вид

министерската pеч си каза -

и тих, циничен, звеpовит,

блъвна си стpашната омpаза

към нас и лъжейки без стид,

очите на света замаза.

Но, о, афpонт! На тyй пpотест

от хиляди места се дава

и после таз гpъмовна вест

лъжлив пpед цял свят лоpдът става.

О, Английо, защо ли днес

бездyшен жид те yпpавлява?


1876, авгyст
   

Такава е оценката и с такова клеймо дамгосва зложелателя на българите, човека, който ще добие славата на НАРОДЕН поет. А ето информацията, която черпим  за дясната ръка на кралица Виктория от Уикипедия:


„Политиката на неговото правителство е да защитава целостта на Османската империя и да се обявява срещу националноосвободителните движения на балканските народи. Ето защо, той оправдава жестокостите на турците при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.”
От една страна, тази характеристика потвърждава колко праведно е омерзен Вазов от лицемерието, премълчаващо варварщината на турските власти. Разбираме също защо и днес, дирижирани от външни интереси „елити” прибягват до провокации, търсят поводи и прокарват „аргументи”, с които бива омаловажено, изтласква се встрани от общественото внимание Вазовото творчество.
Поетът е предупреждавал: „НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ”, ала постоянно наблюдаваме как пламенните му стихове ги „посипват с пепел”. Романът „Под игото” е трън в очите на поръчкови теоретици и уж историци на българската литература.
Стигна се дори до там, че в своето „Въведение към новата българска литература” Тончо Жечев изобщо не споменава знаменитата „Епопея на забравените”, следвайки тенденцията към ново безпаметство. Веднъж като са забравени, нека си остават такива. Забравата е по времето Стамболов, но и на днешните режими не са им потрябвали много-много националните герои. А доколкото Вазов няма как да бъде напълно заобиколен, в пособието Жечев е запълвил обширно място с обсъждане на ... „Трънкосливката”!..
 Да не пропускаме, че коварството на многоучения Жечев е толкова по-вероломно понеже тъкмо той говори против ЛОТОФАГИЯТА. Докато строи в „Митът за Одисей”  мисловните си конструкции в консервативен дух, чрез тази, означаваща „поглъщане на лотоси”, дума, той прави аналогия към сподвижниците на Одисей. Те се опиянявали от своеобразната дрога и като забравят корените си, предпочитат да се отдадат на наслаждението.

Но Жечев също бе опиянен. От властта. Сладостно робуваше на хедонизма и материалното благополучие, което у нас от край време се гарантира чрез предано обслужване силните на деня. Ето защо и този ментор на общественото мнение си позволяваше настойчиво да го насочва и манипулира. Един от куриозните му ходове бе да прехвали „спирането на мига” и то тъкмо в есето си за Фауст…

По същия механизъм сега се възвеличава фигурата на Стефан Стамболов, и като един от безотказните аргументи ни се посочва как в лично писмо престарялата кралица Виктория изричала възхищението си от нашенския политик Стефан Стамболов. Умилението от този факт е на друг широко огласяван ментор – професорът по история в СУ и вече дългогодишен народен представител Андрей Пантев.
Защо обаче този ерудит не включи в свои проблемни размишления обстоятелството, че тъкмо по волята на Великобритания и в неин интерес целостта на Турция е била чувствително нарушена: с таен договор Турската империя отделя от себе си в полза на британската корона  стратегическия остров Кипър. Тоест, в Укипедия се пропуска, че Дизраели защитава не целостта на Османската империя, а е гледал да изтъргува от нашите поробители интересите на британската корона. Очевидно е, че в застъпничеството за Турция, разменна монета е била българската самостоятелност, единството и просперитета на нашия народ. Е, може ли тогава комплиментът на госпожа кралицата да се зачете като чиста монета? Естествено е тя да похвали онзи, който е гарантирал британските интереси, а Стамболов се е поставял на разположение тъкмо на Австро-Унгария и Англия, дори е канил султана да става български княз!?! В този ход на мисли трябва да признаем, че едва ли случайно Чърчил е имал твърде неприязнено отношения към България и е настоявал да бъдем наказани, когато изпраща своите бомбардировачи.  Пак от тази серия са: оспорването на клането в Батак, квалификациите за Ботевата публицистика, че уж била неразбираема…
Огромна пречка за подобни „стратегии” е и наследството на великия Иван Вазов. Уви, услужливи „експерти и интелектуалци” понечиха да отменят даже емблематичното „Аз съм българче”, а при честване на негов юбилей по времето на Петър Стояновото президентстване, в Народния театър група Уикеда напяваше „…И Марица тихо шава” с мелодията на „д҆ онт  уори, би хепи!” Сиреч, тъгуването настрана! Нахилете се от просташко щастие, а ние ще си ви кроим съдбите и шапките.

Тежко ни, ако наистина възприемем ЛОТОФАГИЯТА и загърбим  истинските ценности. Ако изберем леснината и изкушението да не отсяваме фалшивите кумири, докато възприемаме за чиста монета мимикрията на нашите ругатели!..


 
   
 


Тагове:   вазов,   Стамболов,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. despinida - Похвални слова !
17.09.2010 16:56
Пред мен никой ме ноже да детронира Вазов от пиадестала на най-великия български писател, творил някога ЗА България :)))
цитирай
2. liliyanaandreeva - Ще станем Балканска Швейцария !
17.09.2010 17:15
По 2 000 000 турци, българи и роми ( тублерони).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orlinstefanov
Категория: Изкуство
Прочетен: 728039
Постинги: 165
Коментари: 185
Гласове: 738
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930