Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 09:25 - АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО БЕЗ СХОЛАСТИКА
Автор: orlinstefanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2139 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.03.2014 18:54


 

 

Не съм помествал нов свой текст доста отдавна. Все пак, от албум във Фейсбук приятелите ми разбраха, че пътувах до Москва, където изнесох доклад на Поспеловските четения. Така се наричат конференциите във филологический факултет на МГУ «Ломоносов», които се провеждат в края на нечетните години. Това бе единайсетото четене, а аз имах честта да участвам в четири от тях: «Театрофобията на Аристотел…» (1999), «Високи и ниски жанрове…» (2005), «Завещанието на Сервантес» (2011). В своя последен доклад предложих реконструкция на сатировата драма от тиванския цикъл на Софокъл. Т.е., обръщам внимание, че макар според Аристотел сериозните драматурзи пишат трагедии, а несериозните – комедии, „образцово” сериозният автор е съчинил сатирна драма, в която младокът Едип се изявява при срещата си със зловещата Сфинкс. Разбира се, за да се даде достоверно предложение за пиеса, която спряха да споменават в коментарите за Софокловото наследство, е необходим нов поглед и за трагедиите от тиванския цикъл…

По-долу предлагам на вниманието ви, уважаеми читатели на моя блог, списък със студиите на антична тематика, съчинени от вашия сънародник. Поместени са в сайт за рускоезични читатели с образователна насоченост. Сред единайсетте заглавия ще откриете и три от споменатите по-горе теми.

 

·  Стефанов О.: Антигона Софокла

·  Стефанов О.: Беспроблемны ли "Эдип в Колоне" и "Электра" Софокла?

·  Стефанов О.: "Высокие жанры" в драме. В чем близость трагедии с комедией.

·  Стефанов О.: Духовный заряд древнегреческого искусства.

·  Стефанов О.: Мотивы совести и власти в произведениях Пушкина, Софокла и Шекспира

·  Стефанов О.: Некоторые эстетические категории в практике и теории театра

·  Стефанов О.: Нормативная эстетика Платона

·  Стефанов О.: Тeтралогия Софокла фиванского цикла. Неразгаданные значения

·  Стефанов О.: Театрофобия Аристотеля и проблема катарсиса

·  Стефанов О.: Трагедия Софокла “Эдип - тиран” в новом прочтении

·  Стефанов Орлин: "Эдип тиран" Софокла и смысл пророчеств


Источник:
http://antique-lit.niv.ru/antique-lit/articles/index.htm

Е, няма как да бъда упрекнат в „екскурзиантски набези”, нали? Дори се наложи да съчинявам нов текст. Доклада си от декември за тетралогията споделих с проф. Вдовин от Центъра по Антикознание в Алма-Ата. Веднага я поиска за сборника на предстоящата конференция в Казахстан. Разбира се, ако няма да излиза в Москва. Изкуших се да напиша нещо ново понеже студията ми за смисъла на пророчествата в „Едип тиранинът” излезе миналата година в разкошно издание с твърди корици и в много кратък срок! Така се наложи да напиша новия текст за „Едип в Колон” и „Електра”, с който оспорвам приписваната им безпроблемност.

(Впрочем, докладът за Сервантес от 2011 г. и интервюто ми пред „Учителско дело” също са поместени, но в рубриката за Испанската литература:

http://svr-lit.niv.ru/svr-lit/articles/spain/stefanov-zaveschanie-servantesa.htm,

http://svr-lit.niv.ru/svr-lit/articles/spain/stefanov-sohranyat-vernost-servantesu.htm )

…Споделям всичко това, та отново да подчертая тягостната закономерност, за която отдавна изразявам своята тревога. А именно, че из катедри и изследователски звена са се окопали персони, които имитират научна продукция. Било чрез епигонство, твърде често и с най-грубо плагиатство. И няма механизми за разжалването на подобни хора с научни „лампази и еполети”. Освен че около тяхното обгрижване обществото се лишава от огромни ресурси, страшното е, че истинската наука е заложник на заговорническо пренебрегване. (Напомням постинга си за титулуваните калинки:

http://orlinstefanov.blog.bg/izkustvo/2013/08/15/tituluvanite-kalinki.1139740 )

…Нали си спомняте как опитваха да мотивират падането на задължителната мандатност за ректорите? Научната общност била цветът на нацията и можела да се справи сама с най-правилния избор кои да са ѝ ръководителите. Уви, няма как нещата да са автоматично прекрасни. Само в народните песни гората е винаги зелена, водата е неизменно студена…

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orlinstefanov
Категория: Изкуство
Прочетен: 727492
Постинги: 165
Коментари: 185
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930