Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 21:36 - НЕДОУМЕНИЯ ЗА ЗДРАВКА ЕВТИМОВА
Автор: orlinstefanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2376 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 07.05.2017 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Странно нещо се наблюдава в българския културен живот. Когато се нарочи някой за значително име, всички започват да припяват тази „песен” и попаднах на кратък разказ от едно такова "име". Реших да се запозная поне с нещо от Здравка Евтимова, която имала много преводи, нейното име непрекъснато звучи в така нареченото „публично пространство”. И на Гергьовден прочетох едноименния й разказ. Но какво беше моето учудване,  когато открих неизбистрен, направо странен с нелогичността си сюжет, неясна мотивировка на действията. Ще кажете, че в това отношение критериите са по-размити и има поле за субективизъм. Затова ще обоснова своето недоумение като коментирам няколко нейни сравнения и „метафори”, които са белег за графомания. Например, някаква невзрачна пътека била като изоставено поле. Но двете съществителни не са съпоставими. Пространството на пътеката е нещо тясно, по което минават един-двама души, а полето е просторно и евентуалната му изоставеност не помага да си представим пътечката до реката. В нея пък живеели риби,  жаби и… водорасли. Изключвам обстоятелството, че към сюжета за Гергьовден тези „обитатели” нямат никаква връзка, но защо „живеят” водораслите, които просто си растат. Или да се замислим за странното описание как първо се чува груб глас, после се говори за ръка, след която се появил нейният собственик. Но така се казва, ако да речем някой домашен любимец е пристигнал по-напред, а после идва и стопанинът на животинчето. Шокиран съм от двукратното сравнение за остър глас със счупени стъкла. Веднъж, ако се изядял цял камион с потрошени стъкла за вечеря. После пък гласът отново бил  остър, сякаш ядете парчета стъкло от счупения прозорец на цветарски магазин. Тоест, виждаме една харесала се на авторката декоративна фигура, която ни се натрапва без нито веднъж да е логична и обяснима. Ами какво да кажем за сравняването на някакво  „ситно вратле” с пакетче солети. После пък пакетчето солети всъщност било врат, но много чисто обран и светещ като … рекламата на цветарски магазин! Ето това са само част от възможните апострофи. Предполагам, че внимателният читател ще открие още много несъобразности. А е добре да сме внимателни, преди да канонизираме всъщност случайни имена.  Отворете си линка към въпросния разказ и ще се убедите: https://offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Gergiovden-razkaz-ot-Zdravka-Evtimova_654792.html  



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. rosiela - ДОБРА Е!
10.10.2017 08:34
Обра световните награди. Перфектно владее английски, френски и немски и работи на високо място като преводач. Е, може да има някакво недоумение, но то е по- скоро изключение. Има много силни книги. Скромен и много чист човек, лично я познавам.
цитирай
2. orlinstefanov - Чужди езици? Що за аргумент...
24.01.2018 00:13
Кощунствено е да се сравнява, но все пак, ето какво прочетох за Чехов:
"Сам он говорил, что не знает иностранных языков и очень этим обременён".
В мнението си за Евтимова не коментирам друго освен нейния напън в СЪЧИНИТЕЛСТВОТО, като съм направил разбор на неин разказ. И моля да не се измества предмета на обсъждането!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orlinstefanov
Категория: Изкуство
Прочетен: 723368
Постинги: 163
Коментари: 184
Гласове: 731
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031